İlk "Bilgisayar Virüsü"nün Yaratıcısı Kimdir?

İlk bilgisayar virüsü bir çocuk tarafından tasarlanmış. Konunun mucidi Richard Skrenta adındaki on beş yaşındaki bir yeniyetmeydi. 1982'de yoluna çıkan her Apple II' işletim sistemine bulaşan basit bir program yazmıştı. Skrenta'nın 'Elk Cloner' olarak bilinen virüsü ardıllarının aksine gerçek anlamda bir zarar vermiyordu. Tek amacı bilgisayarın her 50. açılışında ekrana bir şiir getirip kullanıcıları sinirlendirmekti:


   
  
'Tüm disklerinize bulaşacak
 Yongalarınıza sızacak
 Evet, o! Klonlayıcı!
 Size zamk gibi yapışacak
 RAM'ınızı da değiştirecek
 Gönderin o Klonlayıcıyı!'

 


Skrenta'nın mirasının o şiir olduğuna inanılması güçtü :) Ama 1986'daki ilk PC virüsünün yaratıcıları da çok da iyi değillerdi. Bunlar Brain Bilgisayar Hizmetleri adında bir dükkan işleten Basit ve Amjad Farooq Alvi adında iki Pakistan'lı kardeşti. Sattıkları yazılımın kaçak kopyalarının bulunduğu dizinlerin içine korsanlığı engellermek amacıyla bir telif hakkı uyarısı -©Brain- yerleştiren bir virüs yaratmışlardı. Brain oldukça zararsız olmasına rağmen, yeni bir türün -disk erişim isteklerine müdahale edip kullanıcılara yanlış bilgi vererek varlığını gizleyen 'gizli virüs' tipinin- ilk örneği olmasından ötürü daha zararlı bir neslin temellerini atmıştı. Kendini kopyalayabilen bu iblisi bir kere keşfettikten sonra hackerlar yeni nesil virüsü tasarlamaya giriştiler. 

Çeşitli yazılım firmalarının piyasaya hemen anti-virüs yazılımları sürmesine rağmen yazılımcılar da kendilerini yeni şartlara uyarlayarak saptanmaları ve ortadan kaldırmaları giderek zorlaşan yeni virüsler üretti.

İlk şifrelenmiş virüs olan ve Almanya'da doğan 'Cascade' her bulaştığı sistemde şifresini değiştiriyordu. Derhal kopyaları belirmeye başladı: Lehigh, Miami (South African Friday the 13th) ve Jaruselem.

Sonra 1989'da sahneye 'Dark Avenger' çıktı. Bir sisteme uzun süreç içinde sızan ve dolayısıyla da fark edilene kadar en çok zararı veren ilk 'yavaş sızıcı' idi bu. Ondan az zaman sonra da ilk 'zaman bombası' virüs İsrail'de ortaya çıktı; Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi'nden esinlenen Frodo herhangi bir yılın 21 Eylül'ünden sonra açılan tüm sistemlerin  sabit disklerini bozdu.

Sonraki hackerlar her yeni programa bulaştıklarında değişen rastlantısal şifreleme süreçleri üreten poliformik virüsleri geliştirdi. Ardından da sabit disklerdeki mevcut bilgilerin üzerine yazmak için Microsoft Office'nin kendine özgü proglamlama lisanını kullanan Makro Virüsler yaratıldı.

E-postaların yaygınlaşmasıyla birlikte hackerlara gün doğdu. 1999'da kişinin Outlook'taki adres listesinde bulunan herkese Word belgeleri gönderen 'Melissa' yı yarattılar. Sonra 2000'li yıllarda bilgisayarları tüm kullanıcıların adını ve giriş şifresini virüsün yazarı olan ve ülkesinde bilgisayar virüslerini yaymaya karşı bir kanun olmadığı için sonradan serbest bırakılan Flipin'li bir gence e-posta olarak yollamaya yönlendiren'I Love You' geldi. Sonraki yıllarda kanun koyucular işi ciddiye almaya başladı; Avrupa Birliği hızla Sanal Suçlar Anlaşması'nı yaratırken, FBI da Sanal Suçlar bölümünü açtı. Buna rağmen Code Red, The Klez Worm, Nimda,Sobig,Slammer, Scalper, Fizzer ve Trojan.Xombe gibi yeni virüsler ortaya çıkmaya devam etti.

Not : Adam Fawer'ın Empati kitabından alıntılar içermektedir.