İşlemcideki (CPU) GHz İfadesi Nedir ve Ne Anlama Geliyor?

Akıllı telefonların veya bilgisayarların özelliklerine bakarken mutlaka 2.5 Ghz işlemci veya 3.2 Ghz işlemci gibi tanımlamalarla karşılaşmışsınızdır. Masaüstünüzdeki "Bilgisayar" klasörüne sağ tıklayıp --> Özellikler yaparak kendi bilgisayarınızın kaç Ghz olduğunu öğrenebilirsiniz yada "Denetim Masası ->> Sistem Güvenlik ->> Sistem" adımlarını izleyerek de aynı yere ulaşabilirsiniz.



Ghz ifadesinin açılımı "Giga Hertz"dir. Hertz demek saniyede yapılan işlem sayısı anlamına gelmektedir. Çünkü bilgisayarlarda hız, saniyede yapılan işlem sayısı ile ölçülür.

Bunu daha iyi ifade edebilmek için bilgisayarın işlediği yada yaptığı her bir işe 1 hertz diyebiliriz. Yani 1 saniyede yapılan 1 işleme 1 Hertz'lik bir işlem olduğunu düşünün. Bilgisayarımızın işlemcisinin ise 3GHz olduğunu düşünün. Dikkat ettiyseniz eğer, 1 saniyede yapılan 1 işleme 1 Hertz dedim fakat bilgisayarın veriyi işleme gücü 3 GHz dedim. 3 Ghz ifadesini Hertz türünden yazacak olursak eğer, 3 Ghz ifadesi 3 milyar Hertz'e eşittir. Yani bilgisayarımız bir saniyede 3 milyar tane işlem yapabilir veya 3 milyar tane veriyi aynı anda işleyebilir diyebiliriz.

Daha önce proses kavramını buradaki konuda anlatmıştım. Oradan hareketle her bir programı çalıştıran birden çok proses olduğunu düşünürsek ve sistem programları haricinde bizim de bir yandan Mozilla Firefox'ta gezerken, bir yandan müzik dinlerken diğer yandan Word Belgesi'nde işlem yapabiliyorsak eğer, bunu yapabilmemizin sebebi işlemcimizin marifetidir. Bu sebepten dolayıdır ki GHz ifadesi ne kadar yüksek olursa, bilgisayarımızın 1 saniyede yapacağı işlem de o kadar fazla olacaktır. Bu da donmaları ve programların geç açılmasının önüne geçecektir.

İşte bu yüzdendir ki günümüzde 2 çekirdekli, 4 çekirdekli hatta 8 çekirdekli bilgisayarlar üretilmektedir. Amaç daha yüksek performanstır. Ayrıca teknolojinin gelişmesi ile beraber birden çok işlemciyi bilgisayarın ana kartına eklemek yerine, sanal çekirdek özelliği sayesinde tek bir işlemci eklenerek, çekirdek sayısı 2 kart arttırılabiliyor. Mesela bilgisayarınızda bir adet intel i5 işlemci olduğunu varsayalım. Bu işlemci 4 çekirdek gücünde çalışabiliyor. Yani 2 tane i3 eklemek yerine bilgisayarınıza, bir tane i5 eklenerek benzer performans sağlanabiliyor. Bu da donanımdan tasarruf sağlasa da daha performanslı bir işlemci kullandığınız için alacağınız bilgisayarın daha pahalı olması normaldir. Mesela i7 laptoplar, i5 laptoplara göre her zaman daha pahalıdır.

İşlemciler RAM'ler ile beraber çalışırlar.
Buraya tıklayarak RAM konusu hakkında bilgi edinebilirsiniz.